6 Kasım 2014 Perşembe

Bilgisayar Güvenliği (Düşük - Orta - Yüksek) Düzey Güvenlik

Merhaba Arkadaşlar

     Gözlemlerim Sonucu Böyle Bir Makale Yazmaya Karar Verdim. Bilgisayar Bilgisi Hangi Düzeyde Olursa Olsun Bilgisayar Kullanan Her Birey Bilgisayarını Rahatlıkla Ve Güvenilir Bir Şekilde Kullanmasını Sağlamak İsteriz.Makale Biraz Uzun Olabilir Her Düzeye Deyinceğimiz İçin Sıkılmadan Okuysanız Güvenlik Açısından Bilgi Edinmiş Olacaksınız . Kodyuvası Olarak Elimizden Gelen Bilgilendirmeyi Gerekirse Şahsen Yapmaya Hazırız. Sözü Fazla Uzatmadan Açıklamalarımıza Geçelim.


   Öncelikle Bilgisayar  , İnternet Ve Modem Kavramlarını İnceleyelim.

Modem : Modem Bizim İnternet ' e Bağlanmamızı Sağlayan Bir Araçtır. İçerisinde İnternete Bağlanmamızı Sağlayan Port (Tünel) lar vardır . Bu Tünellere Örnek Verecek Olursak.

Örn : 

     Ankara Ve İstanbul Arasında   A  Tüneli Var . İstanbuldan Yola cıkan Bir Araba Bu Tünelden Geçmek Zorundadır. 

     Bilgisayardada İnternete Bağlanmanızı Sağlayan Tünelin Numarası 80 dir. Yani Bilgisayarınız İnternete Bağlanırken Modeminiz 80 Portunu Aktif Ediyor Ve Siz İnternete Bağlanıyorsunuz.

Örn :

     İstanbul Ve Trabzon Arasında B Tüneli Var . İstanbuldan Yola cıkan Bir Araba Bu Tünelden Geçmek Zorunda.

    Buna Şu Şekilde Örnek Verelim ;

    Bilgisayarımızda Bir Tane FTP programı Açtık Ve Dosyalarımızı Sitemize Upload (Yükleme) Edeceğiz. Bunun İçin FTP Programı Bize 21 Portunu Açacağını Söylüyor.Bizde Kabul Edersek 21 inci Tüneli Açıyor Ve O Tünelden Dosyalarımızı Diğer Tarafa Yani Sitemize Yüklüyor.

   Şimdi Gelelim Kötü Zalımlardan En Önemlisi Trojen Biraz Açıklayacak Olursak ;

    Trojen (Truva Atı) Truva Atının Hikayesini Bir Çoğumuz Bilmekteyiz Fakat Bilmeyen arkadaşlar için tekrar kısa özet geçelim. 

Truva Atı : Gizlice Bir Şehre Girmek İçin Tahta dan Yapılmış Devasa Bir Attır. Ve Karşı Tarafa Hediye Olarak Gönderilir Fakat Bu Atın İçinde Askerler Vardır.At Şehre Girdiğinde Doğal Olarak Askerlerde Girmiş Olduğu İçin Gizlice O Şehre Girebilmişlerdir.

Truva Atının Bilgisayardaki Mantığıda Buna Dayanır. Karşı Kullanıcı Bize Güzel Bir Resim , Program , Müzik Yollarken İçerisine Trojen Virüsünü Koyar . Siz Bir Şeyin Farkında Olmadan Müziğinizi Dinlerken Gönderen Kötü Kişi Sizin Bilgilerinize Tam Erişim Sağlar. Trojen Ne Yapar Nasıl Çalışır Soruna Cevap Verecek Olursak ;


 Trojen Çalışma Mantığı ;

  Girdiği Bilgisarda Görsellik Olarak Farkedilmez Fakat Bakmamız Gereken Yerleri Bilirsek  Trojenide Bulmuş Ve Engellemiş Oluruz.
  Bilgisayarda Çalıştığında Öncelikle Bilgisayarın Başlangıç Dosyasına Yerleşir. Çünkü Bilgisayarı Kapatıp Açtığınızda Bağlantı Kopmasın Diye.
  Trojende Karşı Tarafa Sizin Gördüğünüz Sizin Yaptığınız Her Bilgiyi Her Resmi İletebilir. Bunun İçinde Sizden İzin Almadan Trojeni Gönderen Kişinin Belirlemiş Olduğu Bir Tünel Örn : 2456, 4623 gibi Tünel (port) Açarak Yöneticisiyle O Tünel Vasıtasıyla Bağlantı Kurar.
   Uzak Biriyle İnternet Bağlantısı Oluşturduğu İçin Ve Bilgisayarınızda Yetkiye Sahip Olduğu İçin Zaman Zaman İnternet Zaman Zaman Bilgisayarınız Kasar.


Trojen Kurtulma Yöntemi ; 

Win 7 için : Başlat > Ara Kısmına > msconfig.msc Yazalım > Enter lıyam.
Win 8 İçin : Arayüzden Sağ Taraftan > Ara Butonuna Tıklayalım > msconfig.msc Yazıp Enter lıyalım.
win xp İçin : Başlat > Çalıştır > msconfig.msc Yazalım Enterlıyalım.


Açılan Pencerede ;

  Başlatma sekmesine gelelim ve sağ altta tümünü devre dışı bırak butonuna tıklıyalım uygula deyip bilgisayarımızı yeniden başlatalım.
Trojenden Kurtulmuş Olduk Kodyuvası olarak Trojen Virüsümüz Buraya Kadar .


Keylogger 

LOG : Klayveden Yapılan İşlemlerin Kayıtları

Keylogger ise Trojen e Benzer Fakat Ekran Görüntü Almaz Ve Mail Yoluyla Logları Kötü Kişiye İletir.Bu İşlem İçin 587 Portunu (Tünelini) Kullanır. İnternette Fazla Kasma Yapmaz. Trojene Oranla Daha Az internet Bağlantısı Ve Az Miktarda Ram Harcadığı İçin Farkedilmesi Zordur.

Keyloggerdan Kurtulma Yönetimide Trojenle Birebirdir.Çalışma Olarak Özelliklerden Başka Farklılıkları Yoktur.

Şimdi Kodyuvasının size Öneride Bulunacağı Güvenlik Programlarını İnceleyelim :

Güvenlik İçin Önerilen Programlar Ve Çalışma Mantıkları 

Firewall : 

   Firewall (Güvenlik Duvarı) En Çok Gerek Duyulan Noktası Bilgisayarda Çalışan Programların Hangi Port Bağlantısıyla Karşı Taraf İle Bağlantı Kurduğudur.

Bu Güvenlik Duvarı İçin Kodyuvasının Sizlere Önerdiği Program Comodo Firewall Dir.
Yanlız Bu Güvenlik Yazılımı Yaklaşık Olarak 200 mb ile 300 mb Arası RAM kullanmaktadır. Bunu Göz Önünde Bulundurarak Kurulum İşlemine Geçmenizi Tavsiye Ederiz.

Comodo Firewall : https://tr.comodo.com/

Malware :

   Kötü Amaçlı Yazılımlar Özellikle Son Zamanların En Güncel Konusu İnternet Reklamları İsteksiz Gelen Görüntüler Bazen Baş belası Olabiliyor.Bu Virüs Türevi İçin Kodyuvası Bu Güvenlik Programını Öneriyor.

 Malwarebytes : https://www.malwarebytes.org/

     Çalışması Sesiz Ve Hızlıdır. Ram Miktarı Olarak 40 mb ile 50 mb arasında RAM harcar Günümüz Bilgisayarlarında Kasma Yavaşlama Gibi Bir Sorun Oluşturmaz.


Spyware :

 Bu Virüs Türevleri Yaklaşık Olarak Malware lerle Aynı Diyemesekte Yakın Mantıkta Çalışırlar .
Bu Virüs Türevlerinden Kurlutmak İçin Kodyuvası Size Şu Programı Öneriyor.

SUPERANTİspyware : http://www.superantispyware.com/

Çalışması Malwarebytes ' e Göre Biraz Daha Yavaş Ve Sistem Tarama Bazlıdır. Ram Miktarı Olarak İse 60 mb İle 80 Mb Arasında RAM Kullanır.Günümüz Bilgisayarlarında Kasma Yavaşlama Gibi Bir Sorun Oluşturmaz.

www.Kodyuvası.com 



0 yorum:

Yorum Gönder